Vlivy působící na dřevěný nábytek

Největším nepřítelem dřevěného nábytku je vlhkost. Neprospívá mu ale ani velké sucho. Ideálním řešením je tedy postavit nábytek do vytápěné místnosti, ovšem ne do příliš velké blízkosti topení…

Jak ošetřovat nábytek, dřevo a čalounění

Různým nepříznivým vlivům bývá vystaven například dřevěný nábytek. Patří mezi ně zvýšení vlhkost, kterou může vyvolat vyšší vlhkost vzduchu bytu či domu, kdy např. nekvalitní izolace proti vodě nebo vlhkosti je málo účinná, ale patří sem i přirozená vlhkost prostorů, jako je například kuchyně či koupelna.

Vlhkost a další nástrahy

Nadměrně suchý vzduch působí na nábytek rovněž nepříznivě, zejména v bytech s ústředním topením. Oba tyto vlivy působí především na vlastnosti dřeva, které se nadmíru smršťuje nebo bobtná. Mohou se tak uvolnit spoje jednotlivých prvků nábytku – židle a stoly jsou nestabilní, dochází ke zvětšování spár mezi prkny a k vypadávání spojovacích dřevěných prvků. Zvýšená vlhkost zapříčiňuje i vznik barevných změn na povrchu dřeva. Ostré sluneční paprsky zanechávají na nábytku rovněž své stopy, mění barvu dřeva, které tmavne. Části dřeva, které osvětluje slunce, získávají jiné zbarvení než části ostatní.

Nepříznivý vliv na vzhled povrchu dřeva má i prach, neboť vzniká i do nejjemnějších pórů a dřevo šedne. Používáním nábytku, jeho provozem – otevíráním a zavíráním dveří, zásuvek, sklápěním a vyklápěním – se postupně opotřebovává nejen dřevo, ale i kování, až nastane čas, kdy je musíme obnovit. Příčinou nutných oprav je i mechanické poškození nábytku.

Oprava skříně

Nejčastěji se setkáváme s tím, že se skříň špatně zavírá nebo se nedá vůbec zamknout. Obyčejně je to způsobeno tím, že skříň nestojí rovně na podlaze – na dveřích je vidě, že hrany dveří nejsou rovnoběžné s hranami dna a vrchu skříně. Platí zpravidla, že váznou-li dveře nahoře, musíme podložit skříň vpředu, váznou-li dveře dole, podložíme skříň vzadu.

clanek-9-2.jpg

Jak na údržbu nábytku

Nepoužívat k čištění čalouněných a dřevěných částí výrobku chemických rozpouštědel (trichlóretylén, aceton, benzín aj.). Zabránit přímému styku nábytku s vodou nebo jeho umístění ve vlhkém prostředí prach z dřevěných částí odstraňujeme měkkou, čistou a suchou prachovkou. Při větším znečištění použijeme čistící prostředek určený pro nábytek povrchově dokončený nitrocelulózovými nebo polyuretanovými laky. Při jeho použití postupujeme přesně podle návodu, uvedeného na zakoupeném přípravku.